Hastanemizde İç Hastalıkları Uzman Doktoru olarak çalışan Melek Balamir Tunceli Emek Gazetesi ile bir röportaj gerçekleştirdi. Kış döneminde sık rastlanan hastalıklardan ve alınması gereken önlemlerden bahsetti.
Haberden alıntılar:
Tunceli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı (Dahiliye) Dr. Melek Balamir: “Özellikle Sonbahardan Kış mevsimine geçişte 65 yaş ve üstü hastalarda bizi korkutan, alevli seyreden KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), astım atakları, alerjik hastalıkların alevlenmeleri sıklıkla gördüğümüz hastalıklardır. Ben üç ay önce buraya geldim. Geldiğimde Sonbahar mevsimindeydik. Dolayısıyla, bu hastalıkları öngörebildiğimiz için bir takım önlemler aldık. Özellikle 65 yaş üstü hastalarda, KOAH, astım, kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilere KOAH alevlenmelerini azaltmak için aşılar yapıldı. Hem grip hem de pnömokok aşıları planladık.
“Tunceli küçük bir şehir olduğundan hava kirliliği açısından avantajlı”
Tunceli nüfusunda ilk gözüme çarpan şey, yaşlı nüfusunun çokluğu oldu. Geriatrik nüfus ön plandaydı. Klinikte gördüğüm hastalarda, 80 yaş ve üzeri hastalar fazla. Dolayısıyla, bu tarz hastalıklarla karşılaştıklarında daha zor bir klinikle hastalığı geçirmeleri söz konusu oluyor. Tunceli küçük bir şehir olduğundan, hava kirliliği açısından avantajlı. Özellikle sigara kullanımının sık olduğunu gözlemledim. Sigara kullanan hastalarda KOAH, kalp yetmezliği gibi hastalıklar daha alevli seyrediyor. Enfeksiyon alma durumunda, özellikle akciğer hastalıklarında ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaşıldığında tedaviye verilen cevabın daha kısıtlı olduğunu görüyoruz. Kış ayında göğüs hastalıkları, iç hastalıkları ve kardiyolojide artış oluyor.
“Gribal enfeksiyonlarla rhinovirüs enfeksiyonunu karıştırmamak lazım”
Dahiliye polikliniğindeki arkadaşlarla aşılama politikası da izlemeye çalıştık. Gözlemlerimiz yavaş yavaş oluşuyor. Ama bir katkısı olacağını düşünüyorum.
Gribal enfeksiyonlarla rhinovirüs enfeksiyonunu karıştırmamak lazım. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla geliyorsa, rhinovirüs dediğimiz ajan üst solunum yollarını tutar ve astım, KOAH, atak, bronşit gibi akciğer bulgularına sebep olmaz. Basit vitamin destekleriyle, çoğu zaman antibiyotik ihtiyacı olmaksızın geçici bulgularla seyreder. Ama grip enfeksiyonunun bundan ayrılması gerekiyor. Bu konuda, halkın bilinçli olması gerekiyor. Bütün vücudu sistemik olarak tutan, halsizlik, yorgunluk, ateş, iştahsızlık, bulantı, kusma gibi bulgularla seyredebilir. Yaşlı ve ek hastalığı olan grupta da çok daha şiddetli, yoğun bakım ihtiyacı dahil gerektirebilecek şekildeki ataklarla seyredebilir.
“Spor kemik ve kas yapısını güçlendirir”
Kış aylarında yine en çok gördüğümüz D vitamini eksikliği. Taramalar yapıldığında, halkta bu vitaminde düşüklük saptıyoruz. D vitamini eksikliğinin uzun vadede etkileri olabiliyor. Özellikle adet dönemini atlatmış, post menopoz dediğimiz dönemde vitamin takviyeleri yapılmalı. Spor ve egzersiz ile kemik ve kaslar güçlendirilmeli. Çünkü, bununla ilerleyen dönemde yaşlılıkla beraber oluşabilecek kemik kırılmalarını ve benzeri şeylerin önüne geçilmiş olacak. Spor, kemik ve kas yapısını güçlendirir. Ancak, kemik yapısını güçlendirmek adına yapılacak her şey bunu destekleyecektir. D vitamini eksikliğini gidermek için güneşten faydalanmak gerekir. Kış mevsimindeki güneş çok rahatsız edici olmadığı için, günde yarım saat-bir saat kadar güneş banyosu yapılabilir. Kış ayları için öğleden sonraki saatler güneş banyosu yapmak için uygundur. Besin takviyeleri yapılabilir. Sebze-meyve ağırlıklı beslenmenin faydası var. Eksik kalan durumlarda biz damla vitaminlerle önlemini alıyoruz.
“Hastalanmadan önce önlem almamız gerekiyor”
Böbrek taşı öyküsü olan hastalarda, doz ayarının iyi yapılması gerekiyor. Normal şartlarda idrardaki kalsiyum miktarını ölçerek doz ayarlamasını yapıyoruz. Doğru olan budur. Ama her zaman ölçmek mümkün olmuyor. Bu hastalara biraz daha düşük dozda ve belli aralıklarla vermek gerekiyor. Güneşe direk maruz kalmak dermatologların tavsiye ettiği bir şey değil. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler dışında, kış mevsiminden özellikle 12.00’dan sonra kolları ve bacakları güneş ışınına maruz bırakmak yararlı olabilir.
Hastalanmadan önce önlem almamız gerekiyor. Bunun dışında, bol vitaminle beslenmeyi, spor-yürüyüş yapmayı ve hasta olmadan da belli aralıklarla doktora gitmeyi de tavsiye ediyoruz.”