Yoğun Bakım Ünitesi Giriş Çıkış Kuralları
10 Mart 2022

Hastane Personeli:

• Yoğun Bakım’ da çalışan personelin üniteye formasız girmesi yasaktır.

• Yoğun Bakım personeli dışında çalışanların Yoğun Bakıma girmesi yasaktır.

• Konsültasyon, röntgen çekimi, EKO vb. gibi tıbbi tanı ve tedavi yöntemleri ve teknik hizmetler için Yoğun Bakıma giren hastane personeli galoş, maske, bone, gömlek ve eldiven giydirilerek hizmet vermesi sağlanır. İşlem sonlandırıldığında uygun şekilde Yoğun Bakım’ dan çıkışı sağlanır.

• Giriş ve çıkışlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır.

Hasta Yakınları Giriş-Çıkış Kuralları:

• Hasta yakınlarına her yoğun bakımın belirlediği saatlerde hekim tarafından bilgi verilir. Gün içinde hastanın klinik durumunda değişiklik yaşandı ise hasta yakını tekrar bilgilendirilir.

• Hastanın 1. Derece yakını ziyaret amaçlı içeriye alınır.

• Hasta yakınlarını Yoğun Bakım içerisine almadan önce, galoş, bone, eldiven, maske ve gömlek giyinmesi konusunda bilgilendirilip, giyinmesine yardımcı olunur

• Hasta yakınının yanında bir hemşire, bir personel refakat eder.

• Hasta yakınlarının ziyareti eşliğinde yapılır.

• Hasta yakınlarının Yoğun Bakım içerisinde hastalarını ziyaret süreleri refakat eden hemşire tarafından hastanın klinik durumuna göre belirlenir.

• Hemşire gözetiminde yapılan ziyaretin, enfeksiyon tedbirleri açısından, hasta yakınının hastaya teması önlenir.

• Ziyaret sonlandırıldığında hasta yakınının kullandığı malzemeler enfeksiyon tedbirlerine uyarak sonlandırılır. Alkol bazlı el dezenfektanı kullandırılarak yoğun bakımdan çıkması sağlanır.

• Personellerin çıkışında enfeksiyon tedbirlerine uygun şekilde Yoğun Bakımdan çıkışları sağlanır.

• Yoğun bakıma ünitesine bölüm çalışanı ve hasta yakınının ziyaret amacı dışında gereksiz girmeleri engellenmelidir.

• Yoğun bakıma giren herkes (sağlık çalışanı, ziyaretçi ) üniteye girerken el hijyeni sağlanmalıdır. Bunun için yoğun bakım ünitesi’ ne girişte alkollü el antiseptiği veya el yıkama için gerekli olan lavabo, sıvı sabun veya antimikrobiyal sabun ve kağıt havlu kullanılmalıdır.

• Ziyaret için gelen hasta yakını kendi hastası dışında başka hastaya ve hasta bakım malzemelerine temas etmemelidir.

• İzolasyonu yapılan hastanın odasına giren sağlık çalışanı, hasta bakıcı, temizlik personeli ve hasta yakını gerekli izolasyon türüne göre önlemlerini alarak (gömlek, bone, maske, eldiven vb.) girmesi ve odadan ayrılması sağlanmalıdır.

• Yoğun bakım ünitelerinde kontrolün saplanması ve kontaminasyonun önlenmesi amacıyla hasta ziyaretinde kısıtlama getirilmiştir. Kabul edilebilir ziyaretçi sayısı ve ziyaret saatlerine yoğun bakım sorumlu hekimleri tarafından karar verilir. Bölümünde hastaların durumuna ve enfeksiyon oranına göre gerekli durumlarda ziyaret yasağı getirebilir. Bu durumdan hasta ve hasta yakınları uygun şekilde bilgilendirilir.