Dr. Selmanoğlu; “Beslenme açısından Tunceli şanslı bir şehir”
25 Ocak 2024

Tunceli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Selmanoğlu ile ilimizde görülen çocuk hastalıkları ve kış aylarında ebeveynlerin çocuklarını hastalıklardan koruması için dikkat etmesi gerekenleri konuştuk.

Ahmet Selmanoğlu -haber.JPG

Dr. Selmanoğlu, Tunceli’deki ailelerin çok bilinçli olduğunu söyledi ve bunun da hekim olarak işlerini kolaylaştırdığını belirtti. Beslenmenin sağlıktaki önemine de vurgu yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Selmanoğlu, “Beslenme açısından Tunceli şanslı bir şehir. Çoğu ürün organik ve doğal. Batı şehirlerinde organik, doğal ürün bulmak zor. Bizim için de beslenme açısından bu büyük avantaj. Burada çocuklarda çok ağır hastalıklar görmedim. Ailelerde bu konuda çok ilgili ve bilinçliler.” ifadelerini kullandı.

 

Kışın en çok üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları görülüyor
Tunceli EMEK- Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Selmanoğlu ile Tunceli’de çocuklarda sıklıkla hangi hastalıkların görüldüğünü ve genetik hastalıklara dair konuştuk. Doktor Selmanoğlu, Tunceli’deki insanların bilinçli olduğunu söyledi ve bu durumun da hastalıkları tedavi etmekte büyük avantaj olduğuna dikkat çekti. 

Selmanoğlu; “Kış aylarında çocukluk çağında genelde üst solunum ve alt solunum enfeksiyonları daha ağırlıklı görülmekte. Hastalıklar, damlacık yolu ile bulaştığı için çok sık karşılaşıyoruz. Bu tür hastalıkları kış dönemlerinde daha fazla görmekteyiz. Bu nedenle ilimizde de geçen 2-3 hafta içerisinde poliklinikte yoğunluğumuz arttı. Özellikle üst solunum enfeksiyonları daha yoğun şekilde görülmeye başladı. Bunun nedeni, influenza dediğimiz virüslerinin neden olduğu, toplumda yaygın olarak görülen ve bazı kişilerde hastaneye yatışı gerektirebilecek ölçüde ciddi seyredebilen hastalıktır. Özellikle; okul gibi toplu alanlarda bulaşması daha yüksek ihtimaldir. Ebeveynler, okulda çocuklarının hasta arkadaşları ile temas etmemeleri gerektiğini anlatmalı. Zaten Tunceli’deki aileler bu konuda çok bilinçli. Polikliniğe gelen hastalarımızın ailelerine neyi uygulamaları gerektiğini söylediğimizde, hasta yakınları bizim dediklerimizi uyguluyor. Bu anlamda şanslıyız. Buradan da kültür seviyesinin yüksek olduğunu anlıyoruz. Çünkü tedavilerimizin karşılığını, hastaların dediklerimizi uygulaması ile alıyoruz. Ailelerin bizleri dinlemesi bizi sevindiriyor.” dedi.

 

“Tunceli beslenme açısından çok şanslı”
Sağlıkta beslenmenin önemine de dikkat çeken Tunceli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Selmanoğlu, ilimizi bu konuda şanslı olarak nitelendirdi ve şu ifadeleri kullandı; “Beslenme açısından Tunceli şanslı bir şehir. Çoğu ürün organik ve doğal. Batı şehirlerinde organik, doğal ürün bulmak zor. Bizim için de beslenme açısından bu büyük avantaj. Burada çocuklarda çok ağır hastalıklar görmedim. Ailelerde bu konuda çok ilgili ve bilinçli. Hastalığın hemen ilk aşamasında hastalarını bize getiriyorlar. Bundan dolayı hastalıklar ilerlemeden, tanısını koyup hemen tedavisine başlıyoruz.”
“Genetik hastalıkların hepsi çocuğa geçmez”
Çocuklarda cinsiyete göre bağışıklık sisteminde farklılık olup olmadığını sorduğumuz Dr. Selmanoğlu, “Hayır, bütün hastalıklar illa ki genetik geçişli olacak diyemeyiz. Tabi ki genetik geçişli hastalıklar da var. Bunlar; akraba evliliği olan bölgelerde daha çok oluyor. Kişinin kendi doğumundan başlar, beslenmesi, yaşam kalitesi gibi unsurlar da hastalıklarda belirleyici olur. Genetik olarak herkeste aynı değil tabi ki. Cinsiyet olarak da farklılıklar vardır. Bağışıklık sisteminin yetersiz olduğu hastalıklarda cinsiyette farklılık gösteriyor. Sağlıklı bireylerde, bu gördüğümüz enfeksiyonlarda cinsiyet farklılığı yok.” yanıtını verdi.
 

“Bazı hastalar daha hassas”
Kişilerin bağışıklık sistemi ve vücut yapılarının hastalıklara yakalanma ve korunmasında etkili olduğunun altını çizen Ahmet Selmanoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Bazı hastalarımız daha hassas. Özellikle 2 yaşına kadar olan çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonu görülüyor. Çünkü; onlar biraz daha yatkın oluyor. Bronşit atakları ve grip salgını da bu dönemde yoğun şekilde görülüyor.”
 

“Çocuklar ellerini sık sık yıkamalı”
Doktor Selmanoğlu, hastalıklardan korunmada hijyenin etkisini bir kez daha hatırlattı ve şu cümlelerle açıklamalarını sürdürdü; “Çocukların en sık enfeksiyon kaptığı 0-4 yaş aralığı ve okul dönemi. Çocuklar, hastalıktan çekinmedikleri için, hasta olan arkadaşları ile temastan kaçınmıyorlar. 

Grip salgınından korunmak adına hijyene dikkat etmeliyiz. Çocukların ellerini sık sık yıkaması önemli. Toplu olan yerlerde havalandırma yapılmalı, okullarda ders aralarında sınıfları havalandırmalıyız. Hasta olan çocuklarımızın eğitimi yarıda kalmasın diye okula göndermek yerine, evde istirahat etmesini sağlamalıyız.”




Haberin Linki: Tunceli Emek Gazetesi