Sizi anne olmaya davet ediyoruz
25 Ocak 2024

gebe-sinifi.jpg

TÜİK’in açıkladığı bu can acıtan veri üzerine, Tunceli Devlet Hastanesi bünyesinde kısa süre önce açılan “Gebe Bilgilendirme Sınıfı”na sızdık. Gebelik süreci ve doğuma ilişkin bilgilendirme yapılan sınıfta, haftada iki gün Yoga ve Meditasyon dersleri de veriliyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uz. Dr. Erdinç Sarıdoğan, “Gebeliğin başladığı andan itibaren anne ve bebeği büyük bir dikkatle takip ediyoruz” derken, İstanbul’dan Tunceli’ye doğum yapmak üzere gelen Serap Taşdelen, ilimizdeki devlet hastanesinin özel hastanelerden daha hijyenik olduğunu aktardı. 29 yıllık Ebe Perihan Gündüz ise, gebeliğin keyifli bir süreç olduğunu söyledi ve “O bebeğin teni göğsünüze değdiği anda, dünyada başka mutluluk olmadığını duyumsayacaksınız. O nedenle, kadınlarımızı anne olmaya davet ediyoruz.” dedi. Bu arada, Tunceli Devlet Hastanesi’nde 2017 yılında sadece 411 bebek dünyaya geldi.

Gebeliğin başından sonuna bilgilendirme

Tunceli EMEK-Devlet Hastanesi Gebe Bilgilendirme Sınıfına gidip hamile kadınlarımızla birlikte doğum öncesi ve sonrasına dair bilgilendirmeleri dinledik. Türkiye İstatistik Kurumu’nun, en az doğumun gerçekleştiği il olarak açıkladığı Tunceli’de geçtiğimiz yıl sadece 411 doğum gerçekleşirken, bunlardan 192’si normal, 219’u ise sezeryan ile gerçekleştirilmiş.

“Sezeryan ile doğumdan uzaklaşıyoruz”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzman Doktor Erdinç Sarıdoğan, sınıfta bilgilendirme yaptıktan sonra gazetemizin sorularını yanıtladı.

Sezeryan ile doğum oranında giderek il bazında düşüşler yaşandığını söyleyen Sarıdoğan, Türkiye geneli ile kıyaslandığında,  %17  civarında olduğunu ve bunun da düşük kabul edilebileceğini belirtti.

“Sezeryanla doğumdan uzaklaşıyoruz. Bu hem annelerimizin hem de bebeklerin sağlıklarını koruması açısından Tunceli  adına güzel bir adım. Geçen yıl ki doğum oranında ilk gebeliklerde sezaryen oranı %26. Türkiye ortalamasındaydı ama bu sene azalttık. Ancak amaç sezaryen yapmamak değil, amacımız hem anne hem bebek için en iyi olan neyse onu yapmaktır.” diyen Kadın Hastalıkları Uzmanı, açılan gebe bilgilendirme sınıfının çok önemli bir misyon yüklendiğini belirtti.

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın ile Devlet Hastanesi Başhekimi Çağdaş Özdemir’in bu konudaki gayretlerinin yoğun olduğunu da aktaran Uz. Dr. Sarıdoğan, daha önce Ankara’da görev yaptığı Zekai Tahir Burak Hastanesi ile ilimizdeki hastaneyi karşılaştırdığında, arada büyük fark olduğunu ifade etti.

Başkent olmasına rağmen, gebelerin doğum hakkında fazla bilgilerinin olmadığını belirten Erdinç Sarıdoğan,  “Tunceli’deki hasta profili daha farklı. Hastalarımız üst düzeyde bilgi istiyorlar. Detaylı sorular soruyorlar. Biz de elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buradaki insanların bilinç düzeyi daha yüksek” dedi.

Devlet Hastanesinde bir çok hastalığa müdahale edildiğini de vurgulayan Uzman Doktor, Tunceli’de sadece aşılama ve tüp bebek yapamadıklarını belirtti.

“Tunceli’de doğum yapmak çok özel bir şey”

Tunceli Devlet Hastanesi Gebe Bilgilendirme Sınıfında kadınlara bilgilendirme yapan Ebe Perihan Gündüz; “Bu hastanede 21 yıldır çalışıyorum. Hastanemizdeki bu sınıfta, gebeliğin başlangıcından doğum sonuna kadar olan süreci bilgi olarak sunuyoruz. Bunun yanında, yoga ve meditasyon yapıyoruz. Diyetisyenimiz, Kadın ve Doğum Uzmanlarımız, Psikiyatri Uzmanımız ve biz 2 ebe olarak burada görev yapıyoruz.

Tunceli’de doğum yapmak çok özel bir şey demek. Neden çok özel? Çünkü her gün doğum olmuyor, olan doğumlarda bence çok özeldir. Özel hastanelerden çok çok daha iyi imkanlar var. Bunun yanında, Sağlık Müdürüm ve Başhekimizinde çok büyük destekleri var. Özellikle annelere çok önem veriliyor. Eğitimlere herkes katılabiliyor. Bizden evlilik öncesinde de gelip bilgi alabilirler. Evlilik öncesi bize danışmalarında, ilk gece korkularına dair bilgiler veriyoruz ve o korkularını gidermeye çalışıyoruz.

İl dışından hastalarımızda var. Çünkü hastanemiz hem temizlik hem de hizmet anlamında hem de hemşire arkadaşlarımız ve sağlık personelimiz çok güzel hizmetler sunuyor.

4 uzman kadın doğum hekimimiz var. 1 yıl içerisindeki doğum oranımız çok düşük.

Bebek düşünen anne adaylarından bütün korkularını yenmelerini ve bebek sahibi olmalarını istiyoruz.

Çünkü; bu hastanenin gerek servislerinde gerekse personeli olsun, herkesten büyük sıcaklık görecekler. Annelik korkulacak bir şey değil. O bebeği kucağınıza verdiğimizde göğsünüzdeki sıcaklık, hayatta başka hiçbir mutlulukla kıyaslanmaz.” ifadelerini kullandı.

Doğum yapmak için Tunceli’yi tercih etti

Aslı Serap Taşdelen ilk çocuğunu kucağına almak için gün sayıyor. İstanbul’dan doğum yapmak için Tunceli’ye gelmeyi tercih ettiğini söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İstanbul’dan geliyorum buraya gelmemin sebebi güvenli bir doğum. Ailemin yanına gelmeyi tercih ettim. Burayı tesadüfen keşfettim. Çünkü böyle bir eğitim İstanbul’da var mı yok mu onu da bilmiyorum. Varsa bile beni haberdar etmediler. Buradaki eğitimin bana çok katkısı oldu. Kaygılarımdan %90 kurtuldum. Doğum için gün sayıyorum. Mutlulukla beklediğimi söyleyebilirim. Burada olmaktan gayet mutluyum.”